Wanneer men hulp zoekt bij het omgaan met autisme hoopt iedereen op deskundige hulp met oplossingen die blijvende vruchten zullen afwerpen. Helaas is het niet altijd het geval, dat dit resultaat ook gevonden wordt. Meer dan eens geven ouders reacties als;
'ik heb al zoveel hulpverleners gezien, maar ze werken niet samen', en 'ons kind wordt in de instelling begeleid, maar thuis missen we de juiste handvatten'. OF 'de hulp slaat totaal niet aan, maar weten ook niet waar we dan naartoe moeten'.
Een teleurstellende uitkomst voor al vaak vermoeide ouders.
Wat dan wel?
Oog voor de persoon.
Er zijn voldoende bewezen therapien en methoden die werken. Alleen wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet zo te zijn. Ieder persoon is uniek, met een eigen achtergrond en ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om dit terug te zien in de hulpverlening. MAATWERK vraagt om flexibiliteit en oog voor de persoon zelf en zijn of haar unieke kansen om te ontwikkelen.
Wat is maatwerk.
Ieder persoon (ouder of kind) heeft de wens gehoord te worden, begrepen te worden. Dit maakt elk mens duidelijk door communicatie. Met gesproken woorden OF met gedrag.
En achter elke communicatie zit een behoefte.
Ieder persoon communiceert op zijn unieke manier. Daarom is het noodzakelijk om de hulpverlening DAAROP aan te passen. Dit kan door te kijken naar wat iemand met zijn gedrag of andere communicatie probeert duidelijk te maken. Een mooi voorbeeld over hulpverlening waarbij de noodzaak van maatwerk duidelijk wordt:
De moeder van Ruben heeft moeite met haar zoon zelfstandig te laten aankleden. Wanneer het tijd is om aan te kleden gaat Ruben protesteren en wil alleen maar met zijn lego-poppetjes spelen. Na herhaaldelijk aandringen van zijn moeder begint hij met spullen te gooien en te schreeuwen. Inmiddels radeloos pakt de moeder het speelgoed af, waarop Ruben scheeuwend en huilend in bed kruipt om niet meer eruit te willen komen.
Na haar verhaal met de ambulant begeleider besproken te hebben krijgt ze het advies om met pictogrammen duidelijk te maken wat de dagplanning is, zodat Ruben door het overzicht meer rust zou hebben en daardoor beter de verzoeken van zijn moeder te kunnen opnemen. Ook zou hij dan weten dat het spelen direct na het aankleden mag beginnen.
Ze gaat aan de slag met dit advies, maar dit blijkt toch niet te werken. De begeleider komt terug en bespreekt de situatie nogmaals, nu ook met Ruben erbij. Dit keer proberen ze erachter komen waarom Ruben moeite heeft met het aankleden. Ze maken een overzicht van het aankleden met voor en nadelen EN ook van het spelen. Ze onderzoeken Rubens wensen en emoties over de situatie.
Uiteindelijk wordt duidelijk wat er aan de hand is. Ruben blijkt angstig te zijn voor het aantrekken van wisselende kleding, omdat hij last heeft van kriebels van labels of broeken die te strak zitten. Met zijn lego poppetjes zegt hij het aankleden te willen 'oefenen', omdat ze heel makkelijk van outfit kunnen wisselen, maar ze toch nog blijven lachen. Dit geeft hem blijkbaar moed om het zelf ook te gaan doen.
De moeder en de begeleider zijn er nu achter gekomen, dat Ruben gevoelig is voor labels en strakke kleding, zodat er nieuwe kleding aangeschaft kan worden. Daarnaast worden de pictogrammen aangepast van 'aankleden' en 'spelen' naar: 'aankleden' met lego en 'aankleden' zelf.
Bij de evaluatie vertellen de moeder en Ruben, dat het nu wel helpt en de oplossingen ervoor hebben gezorgd dat Ruben rustig kan aankleden.
Zoals u in het voorbeeld ziet, is er een duidelijk verschil van aanpak bij de 2 gesprekken. Bij de tweede wordt er samen uitgebreid onderzocht wat er aan de hand is om zo de juiste manier een oplossing te kunnen bieden voor Ruben en zijn moeder. Er wordt MAATWERK geboden.
Vanuit deze basis wil ook Pictomaat haar klanten helpen. HOE:
* In de shop vindt u naast de standaard producten ook de mogelijkheid tot maatwerk producten. Hiervan mag gebruik worden gemaakt in de breedst mogelijk zin. Elke plaatje, kleur, tekst, afmeting kan aangepast naar wens.
* Persoonlijk advies, wat werkt als volgt:
Sommige klanten weten van te voren al wat ze graag willen als maatwerk; bijvoorbeeld een aftelkalender met specifieke kleuren voor de dagen (omdat ze overeenstemmen met de kleuren van de instelling waar het kind komt)
1. Wanneer u nog niet goed weet wat er nodig is, geven we graag (gratis) persoonlijk advies. Soms is dat per mail voldoende maar vaak is dat telefonisch nodig. Tijdens een advies gesprek zullen we door middel van vragen de situatie in kaart proberen te brengen om zo uiteindelijk tot een passend advies te komen. Stuur een mail naar info@pictomaat.nl indien u advies wilt bij het aanschaffen van onze producten
2. Een advies per mail of telefoongesprek niet voldoende? Kijk dan eens naar onze volgende mogelijkheid: Advies aan huis. Pictomaat biedt verschillende pakketten aan, inclusief huisbezoek en korting op de producten. Kijk hier voor de mogelijkheden!
Een gezellige, liefdevolle en ontspannen tijd met elkaar is wat iedereen wenst voor een feest of speciale gelegenheid.
De voorwaarden om zo’n tijd te hebben, zullen echter voor iedereen anders zijn. Daarnaast zijn er veel tradities maatschappelijk bepaald en is het niet altijd makkelijk om u daarvan te onttrekken.
Vooral rond feestdagen is er vaak een grote lading aan informatie wat op een ieder afkomt. Denk aan sociale verwachtingen, drukte, muziek, andere slaaptijden en voeding, versieringen, onverwachts bezoek, onvoorspelbare cadeautjes enz. Dit zorgt voor veel onrust en door te weinig moeite en/of tijd om al deze informatie op een rijtje te zetten wordt het te druk in het hoofd.
Duidelijkheid en overzicht kan helpen om meer rust te geven.
Bij mensen met autisme zorgen nieuwe ervaringen naast het ’leuke’ ervan, ook voor nieuwe prikkels om te verwerken. Hoe groter de verrassing van iets nieuws, hoe groter de kans dat de hoeveelheid informatie die verwerkt moet worden gaat opstapelen. Daarom helpt het om iets te herhalen. Immers, kennis wat al eens in het brein is gekomen geeft een vertrouwd gevoel wanneer hetzelfde weer voorbij komt. Het geeft een gevoel van veiligheid, want met behulp van deze kennis is de wereld voorspelbaar en zijn situaties te verklaren.
Ieder jaar gaf pakjesavond weer vele spanningen. Het had zo’n leuk feest moeten zijn, maar het liep eerder uit op een drama. Mijn kind had andere cadeaus verwacht, kon het niet hebben als anderen iets mochten uitpakken en begreep niet dat Sinterklaas de volgende dag alweer ‘verdwenen’ was. Dit jaar doen we het anders. We kopen samen de cadeaus en iedereen krijgt een eigen kleur cadeau papier. De dagen ervoor tellen we af en de andere dagen doen we zo gewoon mogelijk. In huis komen geen extra versieringen en kijken we niet naar het Sinterklaas journaal. Aan het einde van de avond sluiten we het bewust af met een liedje. Voor ons gezin even omschakelen, omdat we anders gewend zijn.. Voor m'n kind eindelijk een feestje. Belangrijk is het om als ouder te beseffen dat je kind niet voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Help hem of haar daar bij ook al vraagt dit soms om opofferingen. Is een kerstdiner te druk? Wellicht kan het anders.
Wat kan helpen:
Zorg dat u als ouder een planning maakt. Als u zelf niet weet wat er allemaal gaat gebeuren kunt u het ook niet duidelijk overbrengen aan uw kind. Houd bij de planning rekening met de mogelijkheden van uw kind.
Houd u er vervolgens aan. Uiteraard kunt u niet alles plannen en voorzien, maar de grote lijnen wel.
Maak een geheugen steuntje voor uw kind door middel van tekeningen maken, een planbord ophangen van de dag zelf, een aftelkalender naar de dag toe enz.
Herhalen. Blijf het bespreken en er naartoe verwijzen. Als u gebruik maakt van een aftelkalender zorg er voor dat u dit niet vergeet en dat uw kind er bewust naar toe kan leven. Voor de dag zelf geeft u per activiteit aan wat er gaat gebeuren, met wie, hoe, enz.
Rust tussendoor. Plan in een drukken periode het liefst geen andere spannende activiteiten en zorg bijvoorbeeld bij een etentje ‘s avonds dat er s middags iets rustigs in huis wordt gedaan.
Pictomaat heeft voor het omgaan met drukke dagen een pakket samen gesteld die u direct praktisch kunt gebruiken.
Hierin vindt u pictogrammen met feestdagen en uitjes (uit eten bijvoorbeeld), een aftelkalender en stickers.
Bekijk het pakket hier: https://pictomaat.com/nl_NL/p/Omgaan-met-bijzondere-dagen/48
Blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en belangrijk nieuws rondom Pictomaat! Ontvang direct 20 loyaliteitspunten in uw klantaccount.