Een gezellige, liefdevolle en ontspannen tijd met elkaar is wat iedereen wenst voor een feest of speciale gelegenheid.
De voorwaarden om zo’n tijd te hebben, zullen echter voor iedereen anders zijn. Daarnaast zijn er veel tradities maatschappelijk bepaald en is het niet altijd makkelijk om u daarvan te onttrekken.
Vooral rond feestdagen is er vaak een grote lading aan informatie wat op een ieder afkomt. Denk aan sociale verwachtingen, drukte, muziek, andere slaaptijden en voeding, versieringen, onverwachts bezoek, onvoorspelbare cadeautjes enz. Dit zorgt voor veel onrust en door te weinig moeite en/of tijd om al deze informatie op een rijtje te zetten wordt het te druk in het hoofd.
Duidelijkheid en overzicht kan helpen om meer rust te geven.
Bij mensen met autisme zorgen nieuwe ervaringen naast het ’leuke’ ervan, ook voor nieuwe prikkels om te verwerken. Hoe groter de verrassing van iets nieuws, hoe groter de kans dat de hoeveelheid informatie die verwerkt moet worden gaat opstapelen. Daarom helpt het om iets te herhalen. Immers, kennis wat al eens in het brein is gekomen geeft een vertrouwd gevoel wanneer hetzelfde weer voorbij komt. Het geeft een gevoel van veiligheid, want met behulp van deze kennis is de wereld voorspelbaar en zijn situaties te verklaren.
Ieder jaar gaf pakjesavond weer vele spanningen. Het had zo’n leuk feest moeten zijn, maar het liep eerder uit op een drama. Mijn kind had andere cadeaus verwacht, kon het niet hebben als anderen iets mochten uitpakken en begreep niet dat Sinterklaas de volgende dag alweer ‘verdwenen’ was. Dit jaar doen we het anders. We kopen samen de cadeaus en iedereen krijgt een eigen kleur cadeau papier. De dagen ervoor tellen we af en de andere dagen doen we zo gewoon mogelijk. In huis komen geen extra versieringen en kijken we niet naar het Sinterklaas journaal. Aan het einde van de avond sluiten we het bewust af met een liedje. Voor ons gezin even omschakelen, omdat we anders gewend zijn.. Voor m'n kind eindelijk een feestje. Belangrijk is het om als ouder te beseffen dat je kind niet voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Help hem of haar daar bij ook al vraagt dit soms om opofferingen. Is een kerstdiner te druk? Wellicht kan het anders.
Wat kan helpen:
Zorg dat u als ouder een planning maakt. Als u zelf niet weet wat er allemaal gaat gebeuren kunt u het ook niet duidelijk overbrengen aan uw kind. Houd bij de planning rekening met de mogelijkheden van uw kind.
Houd u er vervolgens aan. Uiteraard kunt u niet alles plannen en voorzien, maar de grote lijnen wel.
Maak een geheugen steuntje voor uw kind door middel van tekeningen maken, een planbord ophangen van de dag zelf, een aftelkalender naar de dag toe enz.
Herhalen. Blijf het bespreken en er naartoe verwijzen. Als u gebruik maakt van een aftelkalender zorg er voor dat u dit niet vergeet en dat uw kind er bewust naar toe kan leven. Voor de dag zelf geeft u per activiteit aan wat er gaat gebeuren, met wie, hoe, enz.
Rust tussendoor. Plan in een drukken periode het liefst geen andere spannende activiteiten en zorg bijvoorbeeld bij een etentje ‘s avonds dat er s middags iets rustigs in huis wordt gedaan.
Pictomaat heeft voor het omgaan met drukke dagen een pakket samen gesteld die u direct praktisch kunt gebruiken.
Hierin vindt u pictogrammen met feestdagen en uitjes (uit eten bijvoorbeeld), een aftelkalender en stickers.
Bekijk het pakket hier: https://pictomaat.com/nl_NL/p/Omgaan-met-bijzondere-dagen/48
Blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en belangrijk nieuws rondom Pictomaat! Ontvang direct 20 loyaliteitspunten in uw klantaccount.